Orvos

7D mozi – ma nézd, holnap vedd észre!

Csapatvezető: Dr. H. Nagy Katalin PhD
Csapattagok: Lévai Ildikó, Szabó Edit, Seresné Szabó Ágnes, Kurucz Márta
Az 1-es típusú cukorbetegség (diabétesz) az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegség. Hazánkban évente mintegy 400 gyermeknél és kamasznál kerül felismerésre, számuk az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott. Napjainkban közel 4000 gyermeket és kamaszt érint. Jelen tudásunk szerint ez az állapot végleges, időben történő felismerése életfontosságú. Kezelése fájdalmas, időigényes, nagy önfegyelmet és kiegyensúlyozott életvezetést követel. Mindemellett rendkívül fontos a befogadó, odafigyelő környezet, hiszen életük nagy részét a diabéteszes gyerekek is közösségben töltik.
A Békés Megyei Központi Kórház Gyermekdiabétesz centrumát létrehozó és vezető főorvosából, szakemberereiből, pedagógusból és érintett szülőből álló csapat a betegség felismerésével és kezelésével kapcsolatban kíván alapvető ismereteket terjeszteni a mozi varázsára építő, innovatív ötlettel, az úgynevezett „7D mozi"-val. A hét dimenzió a cukorbeteg gyermekek szövődménymentes felnőtté válásának zálogát jelképezi: inzulinkezelés, speciális étrend, eszközhasználat, fizikai aktivitás, lelki támogatás, szülői kötelék, teljes körű kommunikáció.

Az élményszerzés mögé bújtatott, észrevétlenül megszerzett gyakorlati tudás pozitív hatással lehet az érintett családokra, a pedagógusokra, valamint az egész társadalomra. A csapat nem várja meg a közösségek jelentkezését, hanem bárki számára elérhetően, házhoz viszik az élményt. A cukorbetegségről készülő mozifilmmel, az érzékszervekre ható élményekkel gyökeresen új utakra léphetünk a gyermekdiabétesz oktatásban. A 7D moziba belépve, minden értelemben új szemüvegen keresztül tekinthetünk majd a cukorbeteg gyermekek világára.