Rekreáció és ismeretterjesztés - ebben látom a fejlődés lehetőségét

Interjú Dr. Barna Istvánnal

Dr. Barna István belgyógyász, egyetemi docens, a MÁESZ Szakmai Bizottságának elnöke azt vallja, hogy sokrétű munkája mellett az ismeretterjesztés a legfontosabb küldetése.

A Richter Anna Díj olyan újszerű ötletek megvalósítását tűzte ki célul, amelyek az egészségügyben is jobbá teheti a hivatásukat végző szakemberek, és pácienseik mindennapjait. Hogyan látja ön orvosként, milyen típusú ötletek segítenék ezt a területet?

A hosszú éveken át tartó emberekkel való foglalkozás sajnos gyakran kiégéshez vezet. Mindenki tisztában van azzal, hogy nincs ez másképp az egészségügyben sem. Óriási kihívás ezt a jelenséget megelőzni, például ebbe az irányba elindulni mindenképp izgalmas lenne. Minden egyes ötlet fontos nekünk, leginkább arra az élményre vágyom, hogy elolvasva egy-egy anyagot azt érezzem, „ez igen, ez beindította a fantáziámat!”

A tudományos munkán, gyógyításon, és oktatáson túl nagyon sok időt szentel a prevenció és egészségügyi felvilágosítás ügyének is. Számít arra, hogy hasonló témában is érkeznek majd pályázatok?

Az alapvető egészségügyi ismeretek elengedhetetlenül fontosak a minden ember számára, a mindennapokban is. Ez az alapja az egészséges életmód elsajátításának, a társadalom jóllétét határozza meg. Örömmel töltene el, ha megvalósíthatnánk ilyen témájú pályázatot is.