Bemutattuk az idén megvalósult öt díjazott projektet

A 2021-es évben a Richter Anna Díj ünnepélyes díjátadója ugyan a virtuális térben került megrendezésre, de a helyzetszülte megoldás egy percig nem szegte kedvét a lelkes győzteseknek. Szeptember végéig sikeresen megvalósult az idei öt győztes projekt, melyeket október 12-én ünnepélyes keretek között mutattunk be a nagyközönségnek és a sajtó képviselőinek. Beke Zsuzsa,  a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője köszöntőbeszédében a Díj elmúlt három évére visszatekintve büszkén hangsúlyozta, hogy az eddig támogatott tizentöt projekt mindegyike bebizonyította, hogy hiánypótló kezdeményezésről van szó.

A Richter Gedeon Nyrt. folytatja egyedülálló, újszerű társadalmi szerepvállalás programját. Ennek köszönhetően a projektek megvalósításával egy időben megnyílt az új pályázati időszak: a kreatív, ötletes, egészségügyet és oktatást jobbá tevő terveket 2021. november 30-ig várja a zsűri.

A színpadi beszélgetéseken a zsűritagok végre személyesen gratulálhattak a csapattagoknak, akik élőszóban is elmesélhették, hogyan valósították meg az összesen húszmillió forinttal támogatott terveiket.  A projektek vezetői egyetértettek abban, hogy a Richter Anna Díj új távlatokat nyitott hivatásukban, és olyan álmuk válhatott valóra, amit a Richter támogatása nélkül nem tudtak volna létrehozni.

Érzékenyítő játékfilm a demenciáról, egészségmegőrzés és fenntarthatóság kosárközösségek és helyi termelők együttműködésével, játékos workshop középiskoláknak a természettudományos pályák népszerűsítéséért,  dokumentumfilm a gerincműtétről, modern kivitelezésű prehospitális kézikönyv a mentősök munkájának támogatására
–  a győztesek ezekkel a hívószavakkal szerezték meg a nagyközönség és a zsűri szavazatát, ismerjük meg őket közelebbről!

A gyógyszerész kategória győztese: „Az vagy, amit megeszel” – kosárközösségek létrejöttének támogatása fenntarthatóságért és az egészségtudatosságért. 

Egy elhivatott gyógyszerész számára a prevenció, az egészségtudatosság rendkívül fontos. A győztes gyógyszerész csapat „Az vagy, amit megeszel” projektje az ország különböző pontjain mentorál újonnan alakuló kosárközösségeket, hogy hozzájuk hasonlóan egyre többen rátaláljanak a helyi termelők által kínált tiszta, természetes élelmiszerekre. A kétnapos workshopokon számos szakmai előadáson, művészeti foglalkozásokon és végül egy látványos falfestmény elkészítésén keresztül épültek igazi egészségtudatos közösségé a csapatok. „A Richter mint felelősségteljes cég számára fontos a fenntarthatóság, az egészségmegőrzés és a prevenció, épp ezért örömmel támogatunk olyan projektet, ami mindhárom témát egyszerre öleli fel”- mondta Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője.

Az egészségügyi szakdolgozó kategória győztese: „Gerincműtét testközelből” dokumentumfilmA 8-12 órás, extrém kockázatúnak számító gerinckorrekciós műtét évente több száz gyereket érint hazánkban. Az egyik legnagyobb orvosi beavatkozás, amit gyerekeken végeznek. Olyan speciális és egyben különleges területe az egészségügynek, amely Magyarországon világszínvonalú. Az egészségügyi kategória győztese, Schuster Barbara és filmes csapata a műtét előkészületeit és magát a beavatkozást mutatja meg egy dokumentumfilm formájában, hogy ezzel segítse az életre szóló döntés előtt álló családokat. Szily Nóra újságíró, pszichológus zsűritag kommunikációs szakemberként nagy rajongója a dokumentumfilmeknek. Hisz abban, hogy ez az alkotás hatékony kommunikációs eszköz lesz a műtétre váró gyerekeknek és szüleiknek

A pedagógus kategória győztese: „Sc’Up – Science and Startup” – workshop a természettudományok népszerűsítéséért

A pedagógus kategória győztesei, a fiatal kutatókból álló csapat a Science & Startup elnevezésű programmal a pályaválasztás előtt álló középiskolások érdeklődését szeretnék felkelteni. Magyarországon évről évre egyre kevesebben választják a természettudományos pályát. A Sc’Up interaktív, életszerű workshopja ebben hoz gyökeres változást, bebizonyítva, hogy a kutatói lét izgalmas, kihívásokkal teli jövőkép a fiatalok számára. Kertész Éva zsűritag szerint az utolsó pillanatban vagyunk, hogy a rohamosan hanyatló természettudományos pályát új megvilágításba helyezzük, miközben napjaink eseményei is azt mutatják, hogy a kutatók, természettudósók milyen fontos szerepet töltenek be a jelenünk és a jövőnk formálásában.

Az orvos kategória győztese: „Nefelejcs” – érzékenyítő kisjátékfim a demenciáról

Az orvos kategória győztes csapatvezetője pszichiáter, aki egy remek filmes stábbal összefogva az időskori demenciát a páciens szemszögéből bemutató kisjátékfilmet forgatott. A Nefelejcs a demens emberek megértését és elfogadását elősegítő, érzékenyítő beszélgetésre alkalmas, témaindító kisfilm, mely egyben segíti a laikusokat a betegség korai felismerésében. Dr. Barna István zsűritag elmondta, hogy a betegség hazánkban is legalább kétszázer embert érint és ez a szám rohamosan nő, az évtized közepére százötven millióra becsülik a demenciával élők számát a Földön. Orvosként is találkozik érintettekkel,  és tudja, milyen fontos, hogy a családtagok mielőbb felismerjék a betegséget, hisz a korai stádiumban még van lehetőség lassítani a folyamatot.

A harmadik évad közönségdíjasa: Prehospitális kézikönyv

A közönségdíjat egy mentőtisztből és grafikusból álló testvérpár nyerte a Prehospitális Sürgősségi Kézikönyv megvalósítására. A testvérek a formailag és tartalmilag is tökéletesre fejlesztett, gyors döntéshozatalt segítő zsebkönyvvel az Országos Mentőszolgálat és a háziorvosok munkáját támogatja a sürgősségi ellátásban. A csapat álma, hogy a kézikönyv egyszer minden magyar mentőautó alapfelszereltségének része legyen. Rúzsa Magdi zsűritag maga is agilis, álmaiba megvalósításába bátran belevágó típusnak tartja magát, könnyen tudott azonosulni a két elszánt, lelkes fiatallal. Az pedig, hogy egy ilyen innovatív kreatív ötlet kelt életre a Richter Anna Díj segítségével, nagy büszekséggel tölti el az énekesnőt.

Célunk, hogy felkarolva ezeket a kezdeményezéseket olyan projektek megszületésében vegyünk részt, melyek hozzájárulnak a hazai egészségügy és oktatás fejlesztéséhez, az ott dolgozók munkakörülményeinek jobbá tételéhez, össztársadalmi változásokat indítanak el mindannyiunk életminőségének javítását is szolgálva, minőségi változást hozva a hétköznapokba.

2021. november 30-ig ismét várjuk pályázataitokat a Richter Anna Díj weboldalán.

.